Hangi Kitapları Okumalı, Kimleri Takip Etmeli, Hangi Sitelerde Fink Atmalı?

By -

İçinde bulunduğumuz sektörün özellikle akıl gücüne ihtiyaç duyması, bundan kaynaklı olarak ucu açık biçimde sürekli gelişmesi, yeni teknolojilerin yeni pazarlar oluşturması gibi sebeplerle teknolojinin sürekli takipçisiyiz. Sadece takiple kalmayıp elimizdekilerle ilgili bir sorun yaşadığımızda da çözümü bulmak için de araştırma yapmak zorundayız. Tüm bu gereksinimlerimizi nerelerden karşılayabiliriz? Bu konuda en çok ziyaret ettiğim yerlerden biraz bahsedeyim:

Fink atılacak yerler

Stackoverflow
Ne ulu, ne yüce bir sitedir stackoverflow. (Şüphesiz ki) kendisini ziyaret edenlerde bir hikmet vardır.
Bu sitenin ne ekmeğini yedim, anlatamam. Yazılım geliştiriyorsanız, takıldığınız noktalarda (yalnızca yazılımı yazarken yaşadığınız sorunlar değil, tasarlarken düştüğünüz ikilemler bile dahil) işin kitabını yazmış (aralarında gerçekten kitap yazanlar da var) insanlardan yardım alabileceğiniz mükemmel bir site. Yazılım geliştiriyorsanız burayı bilmek ve aktif bir kullanıcısı olmak durumundasınız.

Stackexchange
Stackoverflow özellikle yazılımcının sorularına çare olmak için var. Stackexchange ise Stackoverflow’un da dahil olduğu, derdine derman arayan birçok kişinin yardımına koşan birden fazla platformu bir araya getiren bir küme. Hizmet ettiği alanlar o kadar geniş ki, her kesimden insanın aradığını bulabileceği bir platform. Sistem yöneticisi, gamer, UNIX meraklısı, dini sorusu olan bir mümin (Can I Fast Without Sehri (Suhoor)?) bile sorusuna yanıt bulabiliyor! (Sahur sünnet olduğundan sorun olmuyormuş) Bize de anca bu harika platform için teşekkür etmek düşüyor.

Quora
Eski Facebook çalışanlarının oluşturduğu bir platform. Genelde yazılımcı ve geek tayfanın doluştuğu, özellikle yazılım ve girişim üzerine güzel bilgilerin edinilebileceği bir site. Bunun haricinde her türlü konuda da fikir belirtmek serbest. Yine de diğerlerine oranla daha ortaya karışık.

Takip edilecek kişiler

Joel on Software
Ballandıra ballandıra anlattığım stackexchange’in yapımcılarından, esas eleman olan Joel Spolsky abimiz sektörde oldukça deneyimli. Eski Microsoft çalışanı olan Joel’in “Ben yaşadım gördüm, bunu sakın yapmayın ha” diye bize örneklerle uyarılarda bulunduğu Joel on Software isimli bir blogu mevcut. Takip etmekte fayda var.

Martin Fowler
Agile Manifesto’ya imzasını atmış, laf arasında “çevik” dendiğinde bile ilk akla gelen isim. Ne yapalım ne edelim diye etrafta gezen biz deneyimsiz yazılım geliştiriciler için süper bir yol gösterici. Kendisinin yazıları ismini taşıyan, mor renginin hakim olduğu websitesinden takip edilebilir.

Özcan Acar
O kadar yabancı isim saydık, kendi toprağımızdan bir örnek vermesek olmaz. Özcan Acar bir Java şampiyonu ve bunu her yerde belirtmekten çekinmiyor. (Gerçekten böyle bir ünvan var) Kendisi, yazılım konusunda oldukça deneyimli ve hala öğreneceğim çok şey var diyebilen biri. İsmini taşıyan websitesinde sürekli olarak kurumsaljava adresindeki yazılarına link veriyor. Yazıları gerçekten güzel.

Kitaplar

Code Complete
Yazılım geliştiricisinin kutsal kitabı, metrobüs yolculuklarının en güzel yareni… Steve McConnell tarafından yazılan bu güzide kitap pek çok şirketin (misal Microsoft) çalışanlarına “mutlak okuyun bunu!” diye tavsiye ettiği bir eser. Bu kitabı sindirerek bitirirseniz şu anda anlamadığınız pek çok yazılım jargonunu kahvede kullanır gibi kullanır hale geleceksiniz. Ne yapın ne edin okuyun derim.

Head First Design Patterns
Yazılım örüntüleri (design patterns) hakkında bilgi edinmek ve bu öğrenirken sıkan konuyu incelerken uyuklamamak istiyorsanız doğru kitabı buldunuz. Zaten O’Reilly Media’nın kitaplarının hepsi, ilkokulda çok sevdiğimiz, şakalaşarak öğreten, yaşça küçük öğretmenin üslubuna sahip. Bulabilirseniz alın (tabii torrent gerçeği de var şimdi), pişman olmazsınız.

Şu an için aklıma gelenler bunlar. Sizin aklınıza gelen başka kaynaklar varsa lütfen üşenmeyin, paylaşın. Ola ki buradan görüp inceleyen olur diye ben de yazıya eklerim onları.

-->